Történelem

 

A kertészet fő tevékenysége szántóföldi rózsatőtermelés. A kertészet alapítója, Tóth Ferenc 1968-ban kezdte meg a termesztést hobbi kertész szinten kereset-kiegészítésként 5000db rózsatő előállításával. Az akkori termelési volumenhez elegendő volt a szőregi telkekhez tartozó szokatlanul nagy, több ezer négyzetméteres kert. 1967-ben 34 rózsatermelő összefogása eredményeként megalapították a Szőregi virág és Dísznövény ÁFÉSZ-t. Tóth Ferenc is csatlakozott az ÁFÉSZ-hez, amely a rózsatövekhez kapcsolódó marketing és logisztikai tevékenységeket végzett. Látva a szervezet sikeres működését, Tóth Ferenc folyamatosan növelte termelési volument, és azt az ÁFÉSZ részre értékesítette.

A 1980-as évek végére az ÁFÉSZ több francia és osztrák vevője ragaszkodott hozzá, hogy az általa megrendelt tövek termesztésével az ÁFÉSZ Tóth Ferencet bízza meg, mivel az egyöntetű állomány és minőség garantált volt. A rendszerváltás időszakában az akkorra már harmadik generációs osztrák Starkl cég vezetője és tulajdonosa céget alapított Magyarországon. Ezzel egy időben Starkl úr üzletileg és barátilag is bíztatta Tóth Ferencet, hogy hagyja ott munkahelyét és alapítson önálló vállalkozást és közvetlenül értékesítse rózsáit bejáratott külföldi vevőinek. 1992-ben Tóth Ferenc egyéni vállalkozóként megalapította önálló cégét. 1996-ban zárult le végleg az ÁFÉSZ-en keresztül történő értékesítés. Ekkorra már német, osztrák és francia piacra szállít a kertészet és holland beszállítóval rendelkezik.

Tóth Ferenc lánya, Tóth Zita 1994-től kapcsolódik be a kertészetbe, ő felel a nemzetközi kapcsolatokért. Már a kezdetektől látszott, hogy német és francia nyelvtudása és kommunikációs készsége révén nagyon rövid idő alatt épít ki bizalmi csatornákat külföldi vevőkkel. 2004-ben a kertészet részeként elindítja saját egyéni vállalkozását is.

Magyarország 2004-es uniós csatlakozását követően megnyílt a lehetőség az uniós pályázati források elnyerésére. Ennek segítségével régen várt technikai és infrastrukturális fejlesztések valósultak meg.

Tóth Ferenc fia, Tóth Viktor gépészként 2006-tól a tervezői állása mellett bekapcsolódott a kertészetbe, mint az élőmunkát könnyítő és kiváltó eszközök és gépek tervezésébe, gyártásába. A kertészet fejlődése során egyre összetettebbé váltak a felmerülő gazdasági feladatok, így családi támogatással munka mellett elvégezte a SZTE-GTK mérnök-közgazdász képzését is. 2010-től már Tóth Viktor is főállásúként tevékenykedik a kertészetben.

Nyugat-európai üzleti tapasztalatok azt mutatták, hogy a marketing-tevékenység sikeresebb lehet, ha a kertészet alapít egy gazdasági társaságot, amely köré már brand-et, márkát lehet építeni, és idegen nyelven is jól cseng. 2013. március 27.-én a kertészet megalapította az AGRIROSE kft.-t.

Az 1968-as kezdeti 5000 db rózsatövet, 2014-re 600.000 db-ra sikerült felemelni. Napjainkban a kertészet a következő országokba szállít: Franciaország, Ausztria, Svájc, Belgium, Csehország, Lengyelország és Magyarország.

Szeged (Hungary)
Aujourd'hui
Pluie
Vent : 8.8 km/h
Humidité : 77%
9°C
  • Jeudi Demain 6 °C
  • Vendredi   7 °C
Weather Layer by www.BlogoVoyage.fr